jannekedegraaf.reismee.nl

Zaterdag 29 januari

Maandag 24 januari

Vanmorgen ben ik voor het eerst naar het ziekenhuis geweest en heb natuurlijk mijn ogen uitgekeken, want wat is dat armoedig, maar wel wat ik verwacht had geloof ik. Samen met Linda heb ik eerst een rondleiding gehad door het ziekenhuis langs alle verschillende afdelingen. In dit ziekenhuis hebben ze een interne afdeling, chirurgie, gynaecologie, verloskamers, kinderafdeling en TBC en HIV afdeling. Deze afdelingen bestaan allemaal uit een zaal met 12 bedden en staan vlak naast elkaar, zonder enige privacy. De patienten worden door hun familie verzorgd en aangezien de keuken sinds een half jaar gesloten is wegens geldgebrek, kookt de familie ook het eten vlak voor de afdeling met alle potten en pannen die ze daarvoor nodig hebben. Verder moeten ze ook hun eigen matras en lakens mee brengen. Buiten naast de afdelingen zijn wat water reservoirs waar men zich kan wassen en waar ook de was gedaan word van de gehele familie aangezien zij soms ver weg wonen en dus allemaal hier verblijven tijdens een opname.Tijdens het regenseizoen schijnt het hele ziekenhuis onder water te staan. Nadat we wat van het ziekenhuis hebben gezien lopen we met een slecht engels sprekende arts de visite mee. Momenteel zijn er weinig patienten aanwezig, maar gedurende de dag veranderd dit en ligt het bijna vol en moeten de patienten zelfs buiten slapen.De patient bepaalt hier ook zelf wanneer hij of zij naar huis gaat. Ik probeer te begrijpen wat hier de taken zijn van de verpleegkundigen, maar het enige wat zij doen is het delen van de pillen en het geven van een infuus of het verwisselen van een infuus zak. Er word niet met de patienten gesproken en de controles worden niet eens opnieuw gedaan maar gewoon overgenomen van de vorige dag. Verder kijken de verpleegkundigen vooral tv of liggen ze te slapen. Als 1 van de patienten erg ziek is horen ze dit van de familie, maar er word vrijwel geen actie op ondernomen. De afdelingen zijn ontzettend vies, ondanks dat er wel schoonmaaksters rondlopen, maar meestal hangen ook zij maar wat rond. De spoedeisende hulp ligt ook vol met patienten en ik hoorde van becky dat er vorig weekend pas iemand na 2 dagen werd ontdekt met verwondingen na een ongeval!? We zijn nog even gaan kijken bij een vrouw die net bevallen was van een tweeling via een keizersnee en ze waren alledrie gezond, wel waren de kindjes erg klein. Om 10.00 zijn we naar de coffeeshop in het dorp gegaan en onder het genot van een glas ijsthee hebben we onze eeerste ervaring geevalueerd met becky en Agneta die hier al een paar weken zijn. Tja indrukken genoeg zal ik maar zeggen... Daarna naar huis gefietst om te lunchen en om 14.00 zijn we met Becky en Agneta meegegaan naar de basisschool waar ze kinderen leren om hun tanden te poetsen in het kader van gezondheidsvoorlichting. Agneta heeft via vrienden en familie geld ingezameld waarmee ze zo'n 350 tandenborstels en pasta heeft gekocht, wacht echt geweldig is! Het was ook ontzettend leuk om te zien, maar ook hard nodig omdat de kinderen hier erg veel snoepen en veel dus ook rotte tanden hebben.De kinderen zijn allemaal erg nieuwsgierig en het is natuurlijk ook erg spannend als er zomaar ineens 4 blanke mensen op school rondlopen. Om 15.30 hebben we 2 klassen gehad en zijn we klaar voor vandaag. We gaan nog even naar het hotel waar ze heerlijke koude drankjes verkopen en we genieten dan ook van een ijskoude cola. Om 17.00 ga ik met Agneta mee naar de afternoon class, waar ze engelse les geeft aan iedereen die interesse heeft. Er komen 9 kinderen en we praten wat over de verschillende werelddelen en landen en dus ook ook over Holland en Amsterdam. Het is erg leuk om te zien hoe graag de kinderen willen leren engels te spreken. Na de les fietsen we snel naar huis, want het word al donker. Rustig is het er niet want er zijn 25 Koreanen die vandaag hun laatste dag van een uitwisselingsproject hebben en ze komen eten. Als ze om 20.00 weg zijn kunnen we nog rustig even wat praten en dan weer vroeg naar bed. Het was een lange dag met erg veel indrukken dus dat slapen moet wel lukken.

Dinsdag 25 januari

Vanmorgen zijn we al om 7.30 in het ziekenhuis voor de overdracht en om ons voor te stellen aan de artsen. De meesten kwamen niet opdagen en men weet dan ook niet waar ze zijn. Vervolgens ben ik met de Gynaecoloog meegelopen naar de gynacologie om daar de visite mee te lopen. Er is gisteravond een vrouw opgenomen die na 6 weken zwangerschap uit een boom gevallen is en een miskraam heeft gehad. Dit is haar 10e zwangerschap en ze heeft 3 kinderen en is ook sero postief! Vanmiddag word ze gecuretteerd en mogen we meekijken. Om 10.00 staat ons nog een verassing te wachten want we moeten naar het ministerie van gezondheidszorg om toestemming te vragen voor het doen van vrijwilligerswerk. We hoeven ons geen zorgen te maken volgens Mr Ear, maar hij is erg zenuwachtig en daarom worden wij dat nu ook wel een beetje. We krijgen een gesprek met de directeur die wat vragen stelt over wat voor werk we doen, hoe lang we ervaring hebben en wat voor opleiding we gevolgd hebben. Niks om ons zorgen over te maken dus, hij zet een handtekening onder wat papieren en we hebben nu officieel toestemming. Daarna lunchen en weer terug naar het ziekenhuis. In de middag nemen we wat dossiers door van patienten, wat erg lastig is aangezien dit in een combinatie van engels, frans en khmer is plus een doktershandschrift. Om 15.00 kijken we mee bij de currettage, waar bij de arts regelmatig zijn telefoon aanneemt terwijl hij tussen de benen van de vrouw zit !? Het is interessant om te zien maar bij sommige dingen houd ik mijn vraagtekens. Als we dit gezien hebben ontmoeten we Pathma, zij is een arts uit Engeland en is hier voor 2 jaar vrijwillig medisch adviseur. Ze verteld dat het erg lastig is om hier in het ziekenhuis dingen te bereiken en dat niemand iets van haar wil aannemen of gewoon hun eigen gang gaan. De situatie frustreert haar enorm en je merkt dan ook dat ze haar verhaal graag kwijt wil. Linda en ik voelen ons ook erg nutteloos, want we lijken weinig te kunnen doen en de meeste mensen spreken ook geen engels, dus communiceren is bijna alleen mogelijk met iemand die helpt met vertalen. Echt frustrerend en ik vraag me dus ook af hoe ik hier mijn steentje bij kan dragen. Ik kan in 2 dagen tijd al een boek schrijven over alle indrukken hier. Alle kinderen op de kinderfadeling krijgen bijvoorbeeld diarree door de slechte hygiene en vrijwel alle patienten worden behandeld met antibiotica, of je nu met maagklachten opgenomen word of met diarree. Zo kan ik nog veel meer opnoemen. Aan het einde van de dag fiets ik nog even langs het internetcafe en check mijn email, daarna lekker eten en douchen en heerlijk op tijd naar bed.

Woensdag 26 januari

Om 8.00 uur in het ziekenhuis loop ik meteen de visite met de chirurg, dit is nog een vrij jonge arts en geeft bij iedere patient uitleg in zijn beste engels. Er liggen hier 5 patienten met galblaasontsteking, buikvliesontsteking, wervelfractuur, beenbreuk en iemand waarbij de blinde darm is verwijderd. Helaas is er vandaag geen internist aanwezig, dus doet de gynaecoloog deze afdeling. Alles is hier immers mogelijk. Op Interne ligt een 21-jarig seropositief meisje met buikklachten en voor haar zit haar 4-jarig zoontje die gelukkig niet HIV besmet is, maar ook koorts lijkt te hebben. Het is een ontzettend arm gezin hebben vieze kleding aan en ze zien zwart van het zand en de stof. Zo hartverscheurend en voor het eerst krijg ik tranen in mijn ogen en zou ik alles willen doen om ze te helpen, maar hoe? We gaan verder met de visite en de arts schrijft vandaag ineens voorvrijwel iedereen antidepressiva voor, hetis me een raadsel als je met maagklachten, weinig eetlust en slecht slapen word opgenomen. In Cambodja zijn volgens de arts 80% van de vrouwen depressief geworden sinds de oorlog, die pas sinds 12 jaar is geeindigd. Tussen de middag heb ik Linda getrakteerd op een koude cola, wat kun je toch snel tevreden zijn in Cambodja, want dit is echt genieten! In het hotel worden we aangesproken door een Franse jongen die al 4 jaar aan het rondtouren is op zijn fiets over de hele wereld. Geweldig toch! Hij is erg vriendelijk en morgenochtend vetrekt hij weer. Vanmiddag na de lunch hebben we eigenlijk de hele middag met pathma gesproken over de situatie in het ziekenhuis en wat we kunnen betekenen. We hebben het idee opgepakt om de kinderafdeling op te fleuren en wat te schilderen of samen met de kinderen wat schilderijen maken, maar aangezien de directeur er deze week niet is moeten we tot maandag wachten en om toestemming vragen. Verder wil Pathma graag dat we volgende week aan de verpleegkundigen laten zien hoe wij gewend zijn ons werk uit te voeren, dus ik ben benieuwd. Later in de middag lopen we nog een ronde door het ziekenhuis en zijn de meeste artsen en verpleegkundigen aan het volleyballen op het veld bij het ziekenhuis !? Om 17.00 zijn we naar huis gegaan en helaas viel vanavond voor het eerst de stroom uit, dus dan maar weer vroeg naar bed.

Mieke de buurvrouw.

Hallo Janneke
Lees elke keer met veel belangstelling je berichtjes.
Kan me je gevoel van machteloosheid goed voorstellen.
Veel succes verder.
Mieke

Helma

Lieve Jans,
Wat een verhalen en wat zal je veel indrukken moeten verwerken. Een nieuwe uitdaging komende week als je kan laten zien hoe jij je werk in Nedrland uitvoert.
Laat je niet klein krijgen en probeer vooral ook te genieten hoor!!!

Lieve groetjes Roberto en Helma

Jarno

Hey knapperd!

Alles oke daar lees ik, wist ik natuurlijk al wel maar toch. Wel apart, bij mij geeft hij aan dat je verhaal in Burundi geschreven is !? Bram en ik zijn net klaar met sauzen en hebben de hele kamer gehad.
Zie je weer op Skype.
Dikke kus Jarno

Opa

In wat voor wereld ben je terechtgekomen Janneke. Wat hebben wij in Nederland toch goed he, en maar klagen dat het zo slecht gaat. Wat zul je later toch een verhalen kunnen vertellen. Lieve Janneke het gaat je goed, het allerbeste ook met je collega's. Opa

yvonne

Jemig Janneke wat een ervaringen. Dit overtreft al mijn gedachten hierover. Verschrikkelijk zeg, wat een armoede. Ik snap dat dit je erg aangegrepen heeft. Het zou fijn zijn als je mag laten zien hoe jullie werkwijze is, want dit moet echt frusterend en machteloos voelen als je je niet meer behulpzaam kunt opstellen. Dus wat een goed idee om de boel daar eens op te fleuren, dat zullen de kinderen heel erg leuk vinden. Ik vind het nog steeds ontzettend dapper en knap wat jij daar allemaal doet, petje af daar mag je heel erg trots op zijn hoor! Dat zijn we dus ook zeker op jouw Janneke!!!. En wat een koud glas cola al niet kan betekenen he, super. Nou nog heel veel succes en zet 'm op. Jouw kennende moet het zeker gaan lukken om meer voor elkaar te krijgen daar.
Tot het volgende verhaal. Groetjes Yvonne en natuurlijk ook van Chris en de meiden.

Leon en Jitske

Janneke!!!

Wat een heftig verhaal zeg, kan me er niks bij voorstellen hoe het is om dit allemaal echt te zien!!
Ben erg benieuwd hoe het gaat als jullie de oer hollandse werkwijze mogen laten zien en wat ze daar eventueel van oppikken!
Nog een paar weekjes en dan komt Jarno ook al weer die kant uit ;) Werk ze daar en tot horens weer!

Groetjes uit een eeeerg koud Hank!

Henk

Ola

Jemig wat hebben we het hier dan toch goed he,en maar zeuren en zeiken.
Kan me voorstellen dat je behoorlijk gefrusteerd raakt ja. Maar meer dan je best kun je niet doen toch !!!

Plezier daar Grts

Annegien Moonen

Hey Janneke,
Wat een hoop indrukken doe je daar op zeg! En wat een armoede! Dan leer je wel te waarderen hoe goed we het op materieel gebied en gezondheidszorg in Nederland hebben he!
Nou, je doet in ieder geval een hoop ervaringen op. Succes!
Groetjes Annegien

Mascha, Sharon en kids

Jeej, wat een frustrerende heftigheid.. Mooi dat jullie dan toch nog iets kunnen bedenken dat lijkt te helpen en ook zichtbaar resultaat zal hebben. Ben benieuwd of het schilderen gaat lukken! Liefs van ons!

kim en wianda

wat heerlijk om al je verhalen te lezen! iedere keer met veel plezier kijken we uit naar je volgende verhaal! wel heftig en superintensief lijkt me je trip so far.... maar wel een onvergetelijke ervaring!
geniet er van, succes in het ziekenhuis en we zijn benieuwd naar je volgende verhaal...
heel veel liefs!!

marieke Didden

Wat een verschil zal ook een voorstellen om deze week in de middag een wandeling te gaan maken in het leypark en de boel de boel te laten. Zullen dat dan wel tijdens het bezoekuur doen hebben sommige mensen toch al gezelschap.
Nog heel veel werk plezier