Maandag 17 Januari
Eindelijk ben ik dan gisteren aangekomen in Cambodja samen met mijn reisgenootje Linda.
We hebben een lange reis gehad en helaas niet veel kunnen slapen. De vlucht naar Singapore duurde 12 uur, daarna moestenwe 5 uur wachten op het vliegveld en toen nog een 2 uur durende vlucht naar Cambodja. We werden daar opgehaald door de coordinator van het project Mr Ya. Eerst even wat lunchen, waarbij we van onze eerste cambodjaanse curry hebben genoten. Daarna nog een rit van 135 km, waarvan 80 km onverhard was. Dit duurde nog eens bijna 3 uur! Onderweg hebben we onze ogen uitgekeken, want het land is erg arm en bestaat uit kale dorre vlaktes met af en toe een boom en een plas water. Ook staan alle huizen op palen ivm ongedierte.Ook hebben we onderweg nog een korte tussenstop gemaakt om de familie van Mr Ya te bezoeken. Nadat we meer als 24 onderweg zijn komen we eindelijk aan bij het huis van Mr Yaen zijn gezin in Samraong en kunnen we onze spullen gaan uitpakken voor de komende 5 weken. Ik vraag me dan even af wat ik in hemelsnaam doe hier in the middle of nowhere! Eerst een lekkere (koude) douche genomen, want warm water is er niet en daarna gegeten. We blijken bij nog 6 andere vrijwilligers in huis te zitten(op de bovenverdieping van Mr Ya) gevarieerd uit Zweden, Noorwegen, Engeland, Oostenrijk en Australie, die ook allemaal erg vriendelijk zijn en van onze leeftijd. En na het eten vroeg naar bed(om20.00)dat kan ik wel gebruiken na een nacht niet geslapen te hebben.
Vandaag werd ik wakker van de vogels die op het dak aan het pikken waren en vervolgens hoorde ik het geschreeuw van varkens die geslacht worden voordat ze naar de markt gebracht worden. Het was vannacht wel enorm afgekoeld, maar met een fleece vest aan ging het prima. De badkamer is ook een belevenis, want de spinnen en kikkers vinden het fijn om onder de rand van de wcte gaan zitten, maar dat vind ik minder fijn ;( Gelukkig voel ik me vandaag een stuk beter na een goede nachtrust te hebben gehad en kan ik weer heel de wereld aan, terwijl ik gisteravond het liefst rechts omkeer naar huis had gemaakt. We hebben als ontbijt fried rice en smaakt erg goed samen met verse ananas, even wennen maar goed binnen te houden in combinatie met de malaria tablet. Het is buiten nog steeds koud, maar de zon begint door te komen en het zal weer een warme dag worden. Om 9.00 krijgen we eerst wat huisregels te horen en om 10.00 gaan we naar de markt, waar we even wat rondlopen en het nodige aanschaffen. Het is hier ontzettend goedkoop, een fles Dove kost hier ongeveer 3 eurocent en de das die ik heb aangeschaft tegen de stof op de weg kost 60 cent. Dan een lunch met heel verassend rijst! We geven daarna onze huisgenoot Linada uit Australie even fietsles aangezien zij dit nog niet kan, echt geweldig! Na de lunch krijgen we les over de Khmer cultuur in Cambodja, waarbij we krijgen te weten wat we beter niet en wel kunnen doen en zeggen. Om 16.00 nog even achter op de motor een tour door de stad, waar we kennis maken met het internetcafe, maar geen tijd meer hebben om te mailen, want de motoren zijn gehuurd en moeten weer terug gebracht worden. Dan nog maar even snel terug op de fiets, want het word alweer donker en het werd ons afgeraden om in het donker de straat op te gaan aangezien er geen verlichting buiten is. Dus nog even snel een berichtje en dan z.s.m. terug op de veel te kleine fiets. We hebben deze week nog een heel programma ter introductie en dan kunnen we volgende week beginnen met het project in het ziekenhuis! Maar ik vermaak me prima.
Tot mails allemaal!
Klinkt (op de kikkers en spinnen onder de wc-bril na) allemaal erg goed Janneke!! Het begin van een spannend avontuur! Geniet ervan en van alle rijst!
Groetjes Constance
Het zal echt wel even slikken geweest zijn. Maar er komen vast nog heel veel mooie tijden daar. Geniet ervan!
Groetjes, Stefanie
Vol belangstelling jou verhaal gelezen, het is een hele belevenis he. Leuk dat er zo veel vrijwilligers zijn, dan kun je gezellig beurten. Ik ben trots op jou.
Opa
Nou Janneke, dit is op zich al een enorme ervaring.
leuk dat het een internationaal gezelschap is. Ik ben benieuwd wat er van jullie verwacht wordt.
Veel groeten en doe je best!
Janneke, ik weet dat jij er altijd voor gaat.!
Liefs Hetty
Hoi Janneke!
Fijn te lezen dat je goed bent aangekomen! Zal best wel even wennen zijn daar in The Middle of Nowhere?
Heel veel succes en Plezier!!
Liefs Hanneke en de rest van de familie
Hey wereldreiziger!!
Goed om nu alles een beetje te lezen, heb wel het gevoel dat ik het van dichtbij meemaak allemaal.
Kan niet wachten tot ik in Cambodja ben!!
Lijkt me gaaf dat jij eens een keer de taal spreekt, en voor mij in het Khmer wat Noodlesoup besteld ;-)!!
Dikke kus Jarno
Hoi janneke,
Wat fijn om te lezen dat het goed met je gaat, ik weet zeker dat je enorm gaat genieten daar. Elke dag rijst zal wat minder worden, maar de stamppot staat klaar als je weer terug bent hoor!!
Groetjes en dikke kus Helma en Roberto
Hey Janneke,
Goed om te horen dat het je goed gaat!
Opzich smaken kikkerbillen best goed hoor!! haha
Veel plezier en mooie belevenissen!
Wij houden je vent wel bezig!
Groeten, liefs
Sanne en erwin
Ha die Janneke,
Tja zo zit je nog in het Brabantse Haaren en zo zit je aan de andere kant van de wereld:-)
Wat een reis heb jij achter de rug zeg! (zou niks voor mij zijn, ha ha). Maar je zult er vast een hoop meemaken en zo te lezen verveel je je eigen niet! Succes daar!
Liefs, Annegien en Dirk
ps: Vond het erg gezellig vrijdag en ben blij dat ik je nog even gezien heb van tevoren :-)
Hoi Janneke
Wat een reis zeg! Enne heel wat dingen gezien en beleefd in zo'n korte tijd! Het zal allemaal wel erg indrukwekkend zijn. Geniet van alles en we zijn benieuwd naar je volgende verslag!
liefs Corrie
hoi Janneke
fijn dat de reis goed is gegaan eindeloos lang zeg..
geniet van alle indrukken ,ben benieuwd naar je verhalen ..je zult nog wel meer enge beestjes zien !!
sterkte hoor zorg maar lekker voor al dem nesen die je tegenkomt....
He Jans
Scherpe randjes er al mooi af lees ik.
Gaat vast goed komen daar met jou.
Veel verpleeg plezier he,en daarna vakantie.
nja moet lukken toch.
En de groeten aan de spinnen,haha
Doeiiiiiiiiiiiii
Janneke
Net via Ad je site ontdekt. Fijn dat je goed aangekomen bent. Wij wensen je een prettig verblijf met veel goede ervaringen.
Petje af voor jou!!!!!!!!
we blijven je nu volgen.
Groetjes van Joop en Truus
Janneke!!!
Sorry voor de late reactie, zag net het mailtje pas in mn spam box! Maar wat goed om te lezen dat je inmiddels niet meer gillend naar huis wilt ;) Ik moet er zelf echt niet aan denken zo'n lange reis en vind het zoooo ontzettend stoer dat je dit doet he!!
Ben super benieuwd naar je volgende verhaal, hoop wel op wat smeuiige verpleeg details natuurlijk haha!
Maak er wat van, wij zorgen wel dat Jarno niet verhongerd!
Dikke kus vanuit het natte Hank!
He zus, ik heb het net ook ff je dagboek zitten lezen en het is een hele ervaring daar lees k wel. Lijkt me wel spannend allemaal iig.
Een hele fijne tijd nog daar en suc6 ermee!!!
Groetjes Bram
Hoi Janneke
Dat zal erg wennen zijn geweest. maar voor je het weet is het "gewoon"denk ik weet je niet anders.
Groetjes Marieke